Zjednodušeně můžeme cholesterol rozdělit na tzv. „hodný“ (HDL), „zlý“ (LDL) a triglyceridy (TGA). LDL částice přepravují cholesterol z jater k různým tkáním a HDL vrací jeho přebytek zpět do jater. Proto názvy „zlý“ cholesterol pro LDL a „hodný“ cholesterol pro HDL. Podle Harvardské univerzity asi 20 % cholesterolu v krvi pochází z jídla, které jíme. Zbytek cholesterolu si tělo vytvoří samo. Pokud tedy sníte zhruba 200 až 300 mg cholesterolu denně, játra vyprodukují dalších 800 mg ze surovin, jako jsou tuky, cukry a bílkoviny. U lidí, kteří mají vyšší hladinu LDL cholesterolu je doporučená nižší hranice denního příjmu cholesterolu, tedy méně jak 300 mg na den. Součástí dietních opatření, která vedou ke snížení vysokého cholesterolu, je především zdravá, pestrá strava s dostatkem ovoce, zeleniny, vlákniny a vyvážený příjem všech základních živin, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky.
Vláknina ve vedení
Odborníci doporučují jíst ideálně 3–5 porcí denně, optimálně by to tedy měla být snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina a večeře. Preferujme čerstvé suroviny před zpracovanými trvanlivými potravinami nebo polotovary, například bílé pečivo, bílou mouku nebo běžné těstoviny bychom měli v co nejširším spektru nahradit celozrnnými výrobky. V našem jídelníčku by denně neměly chybět potraviny s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina zejména v syrovém stavu, ořechy, semena a luštěniny. Denní doporučení je zkonzumovat minimálně 200 g ovoce a 400 g zeleniny – optimálně 2 porce různých druhů ovoce a 3 – 4 porce zeleniny, z toho alespoň 2 porce v syrovém stavu. Alespoň dvakrát týdně by pak měly být v jídelníčku zařazeny ryby, pro vysoký obsah omega 3 mastných kyselin zejména mořské, a také luštěniny.
Které potraviny mají v boji s vysokým cholesterolem navrch?
Není tuk jako tuk
Nezbytné je omezit příjem živočišných a přepalovaných tuků, naopak zvýšit příjem kvalitních rostlinných tuků z ořechů i semen a kvalitní rostlinné oleje – olivový, řepkový nebo lněný. Rovněž bychom se měli vyvarovat nadměrné konzumace transmastných kyselin, které obsahují např. trvanlivé pečivo, náhražky čokolády, cukrovinky, čokoládové polevy, krémové náplně, levné ztužené tuky, smažená a přepálená jídla apod. Důležité je dodržovat i dostatečný pitný režim, optimálně 30–35 ml na 1 kg ideální tělesné hmotnosti, preferovat ale nápoje bez obsahu cukru a bez náhradních sladidel. Samozřejmostí je minimalizovat příjem alkoholu a nekouřit, místo toho zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu přiměřenou zdravotnímu stavu i věku, jejímž základem je chůze. Při nadváze nebo obezitě je nezbytná redukce hmotnosti.
Rozumný přístup vyhrává
Tělo si cholesterol sice vytváří samo, ale člověk jeho hladinu v krvi může částečně ovlivnit. A právě dieta na snížení cholesterolu může být účinným nástrojem pro zlepšení našeho srdečního zdraví a snížení rizika srdečních onemocnění. Klíčem k úspěchu je vyvážený a rozumný přístup, který zahrnuje pestrou stravu, pravidelné cvičení a zdravý životní styl. S vhodnými úpravami a odborným dohledem můžeme dosáhnout významného zlepšení ve svém cholesterolovém profilu a celkovém zdraví.